Prozračivanje i ventilacija

Prozračivanje i ventilacija
Moderni Kömmerling Premium prozori. Svjež zrak za zdravu unutarnju klimu.

Naša četiri zida trebala bi biti mjesto gdje se osjećamo ugodno, opuštamo se i punimo baterije. Svježi zrak, svjetlost, vlaga i temperatura odlučujući su čimbenici za zdravu unutarnju klimu. Ona određuje ne samo našu opću dobrobit, već i naše fizičko i mentalno stanje. Ali prečesto, ova klima je izvan ravnoteže. Zrak je prevruć ili prehladan, previše suh ili previše vlažan, a plijesan se stvara u milijunima domova.
Razlog: nepravilno ponašanje ventilacije i grijanja.

Moderni prozori s integriranom ventilacijom ili odvojenim ventilacijskim sustavima – precizno prilagođeni fizici zgrade vaše kuće – automatski osiguravaju zdravu unutarnju klimu. Na taj način postižete optimalnu ravnotežu između uštede energije grijanja i opskrbe svježim zrakom. Istodobno učinkovito sprječavate rast plijesni.

To je zato što spore, koje su uvijek prisutne u zraku, postaju problematične samo kada naiđu na vlažna mjesta u sobama. Ako nema strukturnih nedostataka ili oštećenja vlage, odgovarajuća sobna temperatura i pravilna izmjena zraka dovoljni su za smanjenje viška vlage. Taj proces možete uzeti u svoje ruke tako što ćete često i pravilno provjetravati. Ili možete uživati u praktičnosti modernih rješenja tehničke ventilacije.

Razgovarajte sa svojim stručnjakom za prozore. Ovisno o građevinskoj fizici, situaciji izolacije i drugim čimbenicima, preporučit će prikladno, ekonomično rješenje za ventilaciju vašeg doma. Tako da se osjećate ugodno u svojim sobama u svakom trenutku.

Evo kako pravilno prozračiti:
Uvijek provjetravajte s širom otvorenim prozorima, a ne nagnutim. Udarna ventilacija omogućuje učinkovitu izmjenu zraka u najkraćem mogućem roku.
Ovisno o godišnjem dobu, prozračite sve prostorije 20 do 30 minuta ujutro. Pogotovo spavaća soba.
Ponovite povremenu ventilaciju tri do četiri puta dnevno po 10 do 15 minuta.
Prethodno isključite radijatore kako biste uštedjeli energiju.
Sobna temperatura ne smije pasti ispod 15 °C, čak ni u nekorištenim prostorijama, tako da zrak u prostoriji uvijek može apsorbirati dovoljno vlage.

VIDEO: Zašto se novi prozori isplate i zašto su prozori toliko važni za troškove energije.