Čista mora

Cilj: čisto more
Do 2050. u moru bi moglo plutati tri puta više plastike nego ribe.

Cilj: Čista mora – bez plastike u otpadnim vodama.
Napredujemo u borbi protiv plastičnog onečišćenja oceana i dobili smo nagradu za naš projekt “Nulti gubitak granula”. Morsko smeće, odnosno onečišćenje svjetskih oceana plastikom i drugim otpadom, sve je veći globalni problem. Granule za proizvodnju PVC prozora čine samo jedan vrlo mali udio otpada u oceanima. Većinom se radi o iskorištenim predmetima poput ambalažnog otpada ili ribarskih mreža koji se ne odlažu na odgovarajući način, već se jednostavno bacaju. Ipak, svaki korak u pravom smjeru je dobar. Ovdje djelujemo kao pioniri. Bili smo prva tvrtka u industriji prozora koja je dobila certifikat “nula gubitka granula”.
Program pro-K industrijskog udruženja e. V. je dio globalne predanosti industrije plastike “Nultom gubitku peleta” i “Operaciji Clean Sweep”. Uveli smo brojne tehničke mjere i promjene procesa koje minimiziraju ili sprječavaju gubitke granulata u otpadnim vodama, a time i oceanima na našim proizvodnim mjestima. To se u potpunosti prati i dokumentira. Ovim korakom želimo motivirati druge prerađivače i industrijske tvrtke da se uključe u ovu ili slične inicijative.

Čista mora

“Nulti gubitak peleta” – naš tim je za ovo dobio priznanje od strane pro-K industrijske udruge u sklopu inicijativa
“Nulti gubitak peleta” i “Operacija Clean Sweep”. Sudjelujemo s nekoliko međunarodnih proizvodnih lokacija.

“Plastika predstavlja jednu od najvećih prijetnji svjetskim oceanima. Posvećeni smo održivim rješenjima.”

Stefan Schäfer, član menadžerskog tima i glavni direktor za proizvode i marketing u profineu

Čista mora
Čista mora
Čista mora
Čista mora

Naš put do rješenja.
Naša tvrtka na svojim lokacijama provodi projekt “Nulti gubitak granula”. Certifikacije se provode prema strogim smjernicama. Tvrtke sudionice moraju izraditi detaljan akcijski plan za sprječavanje gubitaka granulata u svojoj tvrtki te započeti i pratiti njegovu provedbu. Jedna smo od prvih tvrtki koja je sudjelovala u inicijativi s nekoliko međunarodnih proizvodnih lokacija od proljeća 2017. Stefan Schäfer, član menadžerskog tima i glavni direktor za proizvode i marketing, objašnjava naše razloge: „Sudjelovanjem u inicijativi naglašavamo našu filozofiju održivosti. Doslovnim čišćenjem vlastitih ulaznih vrata želimo dati dobar primjer u industriji i vjerodostojno pokazati da nam je zaštita okoliša važna. U daljnjem koraku željeli bismo motivirati tvrtke za izradu prozora koje koriste naše prozore da sudjeluju u inicijativi.”

Minimiziramo gubitak granula u otpadnim vodama i oceanima
iz naših silosa za plastične granule i u svim proizvodnim
procesima.

Čista mora

Za bolji svijet.
Dobro je znati da možete zaštititi i svjetske oceane jednim od naših vrhunskih prozora. Pomozite nam da postignemo još više: osigurajte sebi i onima oko sebe da stare plastične vrećice, boce ili čepovi ne završe u okolišu, a time ni u oceanima.