Naša maksima

Vaš prozor u bolji svijet
Postavili smo si cilj uskladiti cijelu našu tvrtku s budućnošću u kojoj vrijedi živjeti. Shvaćamo održivost kao holistički zadatak i ne razmišljamo samo o ekologiji, već i o društvenim i ekonomskim zahtjevima. Svojim proizvodima i proizvodnim procesima štitimo klimu i oceane. S našim recikliranjem uzor smo za inteligentne cikluse recikliranja materijala. Našu društvenu odgovornost za društvo i ljude shvaćamo vrlo ozbiljno. Sve to zajedno funkcionira i
čini nas onim što jesmo. Budite primjer s nama i našim premium prozorima.

Naša maksima

Cijela naša tvrtka je održiva i predani smo interesima ljudi kao dio društveno odgovornog poslovanja (Dr Peter Mrosik, vlasnik i CEO).

Naša maksima

Recikliranje u zatvorenom kružnom procesu.
Kao jedan od osnivača industrijske inicijative, jamčimo recikliranje starih PVC prozora u zatvorenom kružnom procesu. PVC profili starih prozora prerađuju se u granulat, a uporabljeni materijal koristi se zajedno s optički visokokvalitetnim svježim materijalom za nove prozore.

Naša maksima

Zaštitite klimu.
Naši proizvodi zadovoljavaju najviše standarde u smislu energetske učinkovitosti. PVC prozor sam po sebi označava održivu ravnotežu CO₂ i visoku trajnost. Oko 40% svjetskih rezervi plina i nafte koristi se za grijanje i opskrbu zgrada.

Naša maksima

Nema olovnih stabilizatora.
Kao dio naše greenline maksime, od 2004. godine u PVC profilima potpuno smo izbacili stabilizatore koji sadrže olovo i koristimo ekološki prihvatljivu bazu kalcija i cinka. Našom inicijativom jedan smo od pionira za proizvode bez onečišćujućih tvari u građevinskom sektoru.

Naša maksima

Cilj: čisti oceani
Plastika predstavlja jednu od najvećih prijetnji staništu svjetskih oceana. Predani smo održivim rješenjima. Mi smo prva tvrtka u industriji prozora koja je dobila
certifikat “Zero Pellet Loss”.

Gubitak nula granula >

Uveli smo brojne tehničke mjere i promjene procesa koje minimiziraju ili sprječavaju gubitke peleta u otpadne vode, time i oceane na našim proizvodnim lokacijama. Ovim korakom želimo motivirati druge prerađivače i industrijske tvrtke da sudjeluju u ovoj ili sličnim inicijativama.

Program pro-K-Industrieverband e. V. dio je globalne predanosti industrije plastike “Zero Pellet Loss” i “Operation Clean Sweep”.

Više o programima:
Udruge za plastiku diljem svijeta sudjeluju u inicijativi pod nazivom “Zero Pellet Loss” i “Operation Clean Sweep” kako bi se spriječio gubitak plastičnih peleta duž cijelog lanca opskrbe. U Njemačkoj su PlasticsEurope Njemačka i Njemačko udruženje kemijske industrije (VCI) zajednički pokrenuli odgovarajuće aktivnosti.

Inicijativom “Zero Pellet Loss”, koju je IK Industrial Association for Plastic Packaging e.V. posebno prilagodio uvjetima za prerađivače plastike, globalnoj inicijativi pridružuje se i pro-K industrijsko udruženje za sektore poluproizvoda i potrošačkih proizvoda. “Morski otpad” – rastući problem za svjetske oceane i sliku plastike. Već nekoliko godina političari i udruge za zaštitu okoliša sve su zabrinutiji zbog nakupljanja otpada u svjetskim oceanima, takozvanog “morskog otpada”. Europska komisija procjenjuje količinu tog nakupljanja otpada u Atlantiku i Pacifiku na oko 100 milijuna tona, od čega je velik dio plastike. Europska komisija na to je, među ostalim, reagirala "Strateškim dokumentom za plastični otpad u okolišu". Mediji također sve više kritiziraju plastični otpad u vezi s morskim
otpadom.

Morski otpad i plastične granule
Većina morskog otpada rabljeni su predmeti kao što su filtri za cigarete, ambalažni otpad i ribarske mreže, koji završavaju u okolišu i oceanima zbog nepažljivog ponašanja potrošača ili lošeg gospodarenja otpadom.
Mikro-plastika iz kozmetike, sredstva za čišćenje i abrazijavlakana također se unose putem otpadnih voda.

Samo mali udio plastičnog otpada u svjetskim oceanima sastoji se od granula. Ali nalaze se i u rijekama, na plažama i u moru. To je situacija koju industrija proizvodnje i prerade plastike može aktivno obuzdati zajedno s pružateljima logističkih usluga.

Pokazujemo da postoji drugi način!
Sve pro-K tvrtke članice koje proizvode, prerađuju, prevoze ili recikliraju plastiku mogu sudjelovati u pro-K inicijativi “Zero Pellet Loss”. Ako već osigurate da plastične granule ne mogu završiti u otpadnim vodama ili u okolišu, sudjelovanje u inicijativi zahtijevat će malo truda za vas. Za cijelu industriju važno je da što više tvrtki aktivno podržava inicijativu. Zato bi se i vi trebali pridružiti inicijativi. Sudjelovanje će potvrditi i pro-K s certifikatom.
Zahvaljujemo IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen e.V. na podršci.

Pomaganje ljudima.
Kao tvrtka, predani smo projektima izvan odgovornosti kako bismo pomogli ljudima na konkretan način. Kao glavni sponzor HNK Gorica (HNL) i 1. FSV Mainz 05 (Bundesliga), podržavamo i svjetske inicijative koje nadahnjuju mlade i djecu posebno za klupske sportove i na taj način osiguravaju brojne pozitivne društvene aspekte. Naši zaposlenici i partneri širom svijeta doprinose svijetu vrijednom življenja. U malim i velikim projektima. Nisu uvijek važni iznosi, već dobre ideje koje čine razliku.

Održivo djelovanje slijedi načelo da bi buduće generacije trebale imati iste izglede za život pun mogućnosti kao i mi.