Novi prozori Kömmerling

Ušteda energije s novim Premium prozorima Kömmerling
Zamjena prozora, povećanje energetske učinkovitosti – Ušteda energije kroz nove prozore danas je važnija nego ikad. Rastući troškovi električne energije i plina, klimatske promjene te rastuća ekološka osviještenost doveli su do preispitivanja. Zbog toga je izuzetno važno iskoristiti sve potencijalne uštede. S novim prozorima tome dajete važan doprinos. Samo zamjenom starih prozora, okoliš i proračun imaju koristi u jednakoj mjeri.

Uz moderne, toplinski izolirane PVC prozorske sustave, upravo Vam Kömmerling nudi rješenja za povećanje energetske učinkovitosti vaših prozora. Još jedna stavka plus : Kömmerling rješenja posebno su ekološka. To je osigurano visokim recikliranim sadržajem i održivim ciklusom materijala. 

Koliko energije štedite s novim prozorima? Kako prepoznajete stare prozore? Kome se možete obratiti ako želite zamijeniti prozore? Saznajte ovdje.

Koliko energije štedite s novim prozorima?
Prozori čine dobru trećinu fasade kuće. Stoga nude ogroman potencijal uštede. Posebno je vrijedno razmotriti: stari prozori obično su odgovorni za najveće gubitke energije; oni su oko 4 do 10 puta veći od prozora s toplinsko-izolacijskim staklom. U kombinaciji s učinkovitom tehnologijom grijanja i izoliranom ovojnicom zgrade (npr. zidovi, krovne površine i podovi). 

Peteroznamenkasta ušteda troškova grijanja može se postići za 10 do 15 godina! 

Konkretan primjer: u obiteljskoj kući gubitak topline kroz stare prozore je do 40% ukupne energije grijanja. Zamjena prozora se isplati!

Ako zamijenite prozore, investicija će se isplatit u roku od nekoliko godina uz to donijeti će i druge prednosti.
Ne samo da imate koristi od nižih troškova energije i ugodnog životnog okruženja, već povećavate i vrijednost svoje nekretnine. A trošeći manje resursa, istovremeno radite nešto dobro za okoliš.

Usput rečeno: čak i ako imate samo pravilno grijanje i ventilaciju (link na teme i trendove
Ventilacija), to dovodi do znatnih ušteda u troškovima grijanja.

VIDEO: Zašto se novi prozori isplate i zašto su prozori toliko važni za troškove energije.

Kako izmjeriti gubitak topline?
U tu svrhu koristi se takozvani koeficijent prijenosa topline “U”. Ova U-vrijednost označava koliko se toplinske energije gubi izvana.
Pravilo je: što je manja U-vrijednost, to je bolja toplinska izolacija i veća je ušteda troškova grijanja.

Prozori s jednostrukim ostakljenjem, na primjer, imaju (vrlo lošu) U-vrijednost od 5 do 6. Dok prozori s dvostrukim ostakljenjem imaju U-vrijednost od samo 1,1 do 1,4 W/(m²K). A trostruka ostakljenja, pružaju nam U-vrijednosti manje od 1,1 W/(m²K).

Kada kupujete nove prozore, U-vrijednost vam daje dobru orijentaciju – naznačena je na svim prozorima.
Dobro je znati: prozorska rješenja tvrtke Kömmerling dosljedno imaju vrlo dobre U-vrijednosti.

Novi prozori Kömmerling

Kako prepoznajete stare prozore?
Ovdje se ne možete pouzdati u izgled. Jer ako su prozori dobro održavani, često izgledaju “kao novi”. U pravilu, prozori stari 25 godina ili stariji smatraju se zastarjelima jer više nisu u skladu s važećim Pravilnikom o toplinskoj izolaciji. Obično su to jednostruki prozori, starinski dvostruki prozori „futer štok“ ili kompozitni prozori koji se danas više ne ugrađuju. Ali što ako ne znate godinu izgradnje prozora ili niste sigurni? 

Najbolje je kontaktirati  Kömmerling specialist tehničara. Na temelju svog iskustva i uz pomoć najnovije tehnologije (npr. termovizijske kamere), saznat će u kakvom su stanju vaši prozori i trebate li zamijeniti prozore.

Kada vrijedi zamijeniti prozore
Što prije zamijenite stare prozore novim, to bolje. To posebno vrijedi za prozore s jednim staklom, starinske dvostruke „futer štok“ prozore i kompozitne prozore. Korištenjem sve tri vrste prozora gubi se puno topline, a time i energije. To ne samo da košta, već i zagađuje okoliš.

Novi prozori Kömmerling

Još jedna pomoć pri donošenju odluka: ako zamijenite prozore, zamjenski će se isplatiti u roku od nekoliko godina.
Rezultat su niži troškovi energije, manje emisije CO2 , bolja kvaliteta života u vašem domu i veća vrijednost vaše nekretnine.
Osim toga, možete birati između državne subvencije – kroz diskontirane kredite i subvencije.

Najbolje je razgovarati sa svojim proizvođačem prozora. Rado će vas savjetovati.

Evo kako možete znati treba li zamijeniti prozore:
Mnogi prozori imaju tipsku ploču koju možete pronaći u okviru kada je prozor otvoren. Tamo se često piše godina izgradnje.
DIY (Uradi sam) test će vam dati prvi dojam:

  • Pomičite svijeću ili upaljač duž okvira prozora. Ako plamen treperi, to ukazuje na strujanje zraka tj. propuštanje.
  • Stegnite list papira između ugrađenih okvira prozora i krila te zatvorite prozor.
    Ako se list tada može izvući bez ikakvih problema, prozor nije čvrst tj. dovoljno ne brtvi.

Važno: Međutim, sigurnu procjenu nudi samo provjera stručnjaka.
Usput rečeno: ako unajmite tvrtku/stručnjaka za prozore, zamjena prozora je brza, čista stvar.

Obavezno: pravilno grijanje ili ventilacija
Dodatni potencijal uštede može se ostvariti ako: Grijanje i ventilacija pridržavajte se nekoliko osnovnih pravila.

Dva savjeta za optimalnu ventilaciju

Novi prozori Kömmerling

Redovito provjetravajte, bilo povremenom ili unakrsnom ventilacijom (propuhom). To ne samo da osigurava svježi zrak, već i smanjuje troškove grijanja. Povremena ventilacija znači: prozračivanje s jednim ili više širom otvorenih prozora (ne u položaju nagiba). Unakrsna ventilacija, kao što ime sugerira, je proces ventilacije u cijeloj kući. Preporučuje se provjetravanje 3 do 5 puta dnevno, oko 3 do 5 minuta na niskim vanjskim temperaturama. U toplijem vremenu faza ventilacije može potrajati 10 do 20 minuta ili duže.

Novi prozori Kömmerling

Brzo pustite vlažan zrak iz kuće ili stana. Na primjer, preporučljivo je provjetravati odmah nakon tuširanja, kupanja ili kuhanja. To jest, čak i ako se zidovi ne osjećaju vlažno i nije vidljiva kondenzacija. To je zato što plijesan može narasti od relativne vlažnosti od oko 70 do 80 posto. A ova razina vlage laicima nije vidljiva golim okom.

Dva savjeta za optimalno grijanje

Novi prozori Kömmerling

Ne dopustite da se prostorije previše ohlade te potpuno zatvorite prozore nakon ventilacije. Jer ako su prozori dugo otvoreni, gubi se puno topline i potrebno je duže vrijeme da se unutarnji prostor ponovno zagrije.

Novi prozori Kömmerling

Radijatori bi trebali biti samostojeći. Stoga pazite da ispred njih nema namještaja i da radijatori nisu prekriveni teškim zavjesama.
Usput rečeno: nikako se ne preporuča koristiti radijatore za sušenje rublja.

Novi prozori Kömmerling
Novi prozori Kömmerling

Preuzmite vodič za uštedu energije iz Kömmerlinga
Vrijedne savjete o uštedi energije kroz nove prozore i vrijedne informacije o potencijalnim uštedama možete pronaći u vodiču Kömmerlinga za uštedu energije “Kako se ne bi prehladili” – uključuje korisnu provjeru  za kupnju prozora i uštedu energije.

Novi prozori Kömmerling

Prozori koji štede energiju smanjuju otisak CO2

Smanjenje potrošnje energije ne samo da smanjuje opterećenje vašeg proračuna, već i okoliša. Uostalom, ako manje zagrijavate, proizvodi se manje stakleničkih plinova. A ti su staklenički plinovi u velikoj mjeri odgovorni za porast temperature, a time i za klimatske promjene.

Odabirom Kömmerling premium prozora već dajete vrijedan doprinos. To je zato što su naša toplinski izolirana rješenja dizajnirana na takav način da štedite dragocjene resurse prilikom grijanja. S druge strane, pridajemo veliku važnost održivom ciklusu materijala i inteligentnim
rješenjima recikliranja naših PVC prozora.

Novi prozori Kömmerling

Za optimalnu toplinsku zaštitu: prozori pasivne kuće

Pasivna kuća trenutno se smatra energetski najučinkovitijim načinom gradnje, jer zahtijeva 90% manje topline od konvencionalnih zgrada. To također postavlja visoke zahtjeve za prozorska rješenja. Kömmerling nudi revolucionarne proizvode koje je razvio Passive House Institute Dr. Feist i ift (Institut za tehnologiju prozora) Rosenheim i ti su proizvodi certificirani.

Saznajte više o našim rješenjima.